понеделник, 4 януари 2010 г.

Усуканици и плетеници. Първи контакт

Мислейки, че лицевата и опаковата плетка вече ги умея, реших да се впусна в изучаването на схеми. Самото им чете се оказа малко приключение, но май схванах основната идея. Лошо стана, когато стигнах до усуканите бримки в книгата. Колкото повече ги гледах, толкова по-зле ми ставаше - оказа се, че аз плета изцяло и само с усукани бримки. И лицево, и опако. И вероятно затова получавам съвсем нормален неусукан резултат. Ето:

Отдолу го започнах по всички правила, посредата се вижда един усукан ред - там сменям на "моето" плетене и редовете нагоре изглеждат точно като редовете отдолу!

Сега съм изправена пред дилема. Дали да започна всичко от нулата и да плета още няколко метра лицева плетка, опитвайки се да изкореня вече наученото и да го заменя с правилното? Или просто да се надявам, че ще продължава да не ми пречи? Все пак, днес направих дори плетеница, която изглежда съвсем нормално...

Какво мислите?

6 коментара:

  1. това ми напомня за старата приказка "шием и пеем, порим и ревем"! тези плетеници е добре да са от лицевата страна па плетката. ако плетеш лицево, преди и след плетеницата се слагат 2 оп. бр., за да се откроява. а в магазините се продават едни много удобни малки игли /5-6 см./, извити в средата. на тях изнизваш бримките и след кръстосването ги поемаш обратно от тях. аз нали съм втасала с плетенето /хи-хи-хи!/ ама да дам и аз малко акъл.поздрави, мариела

    ОтговорИзтриване
  2. Мария Доткова:
    Плетеницата ти е страхотна, но съм съгласна с Мариела, че е хубаво да е от лицевата страна на плетката. Нали трябва да се вижда ефекта... иначе от другата страна не е толкова красиво...поне на мен не ми харесва.
    Успешна Нова Година!
    Блога ми е супер интересен и ИСКАМ СПЕЦИАЛНО ДА ТИ БЛАГОДАРЯ...ТИ МИ ПОМОГНА ДА СЕ НАУЧА ДА ПЛЕТА НА ЕДНА КУКА...ако някога те видя ще те черпя едно каквото и да е!
    БЛАГОДАРЯ ТИ!

    ОтговорИзтриване
  3. Мариелка, мерси за акълите, винаги се надявам на акъли :) Истината е, че я направих така, защото така пишеше в книгата :) но май си права, и на мен ми харесва повече като е на фона на лицева плетка :) Нищо, още много плетки смятам да правя :)

    Мария, много се радвам, че съм успяла да ти помогна, думите ти са музика за моите уши :) Винаги си добре дошла на сбирките на Плетем заедно (има връзка в дясната колона), там можеш да се запознаеш с истински майсторки и да научиш още много неща ;)

    ОтговорИзтриване
  4. позвилих си да коментирам, защото преживях същото с книгата "модерно ръчно плетиво" от 1964год. тотално ми объркаха представите за ляво-дясно, горе и долу!!! накрая преведох на немски тремините в плетенето и започнах да си купувам стари немски списания и voila!-научих се да плета!
    поздрави

    ОтговорИзтриване
  5. Това се нарича радикален подход, Мариела, може би трябва да сравня с други схеми моята метода :) Може да се окажа права накрая, а?

    А иначе честит ти блог, много ми хареса как си ме описала :D

    ОтговорИзтриване
  6. Анонимен16 март, 2010 15:38

    Не се плашете - аз след толкова гледане и сравняване установих, че по цял свят различно ги подхващат и заплитат, но СТАВА ЕДНО И СЪЩО!
    Аз даже свикнах да си преправям всякакви схеми за моя си начин. Ако има съмнение ще се радвам заедно да помъдрим:)

    ОтговорИзтриване

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.