четвъртък, 28 януари 2010 г.

Портокалови корички с черен шоколад

От дете обичам всичко, в което има портокалови корички. За първи път ги опитах в комбинация с черен шоколад, когато Цвети отвори Шоколадовата къща. А тази Коледа научих, че всъщност не е кой знае какъв проблем да си ги направя сама! Ю-ху!! Какво друго да кажа?!

Едно момче с общоевропейски произход, но главно немец, ми обясни как той ги прави за традиционния щолен. Бели портокалите, маха бялото от кората, реже на лентички и вари 1 час. След това ги слага в много захар в кутия в хладилника и ги оставя там около две седмици, може и повече. Стават почти като желираните бонбони "портокалови резенки", които продават по магазините. Може да им се сложи и шоколад, каза той - тогава в ушите ми зазвъняха коледни камбанки.

Тази седмица се разтърсих за други рецепти, по възможност по-бързички за изпълнение и намерих доста, но ето ви една конкретна, добре обяснена... ако разбирате английски ;)

И така, в общи линии се използва картофобелачка за сваляне на оранжевата част от кората. Парченцата се хвърлят два пъти в чиста вряща вода като между баните се плакнат със студена вода. След това се захаросват за 15 минути във врящ сироп от 3/4 чаша захар и 1/2 чаша вода и се оставят на хартия за печене да изстинат. Междувременно се разтапя малко шоколад, в който се потапят 3/4 от резенките и пак се редят на хартия за печене. Слагат се в хладилника (или тези дни - на балкона), докато стегне шоколада. След това се унищожават безмилостно с помощта на чаша кафе и сока, изстискан от обеления портокал :) Почти безотпадно!

1 коментар:

  1. Не ми харесва това, което правиш! Никак, ама никак не е честно спрамо нас, които вече четири дни изнемогваме на кафяв ориз с пилешко месо /по разбираеми причини!/ и сме в състояние да ядем и разтопен сняг с висулки за гарнитура!
    Отивам да обеля портокалите!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.