
Процедурата е много лесна:
1. накисват се бобчетата за през нощта, отцеждат се
2. през 12 часа се плакнат с вода и се отцеждат (в последно време го правя на 24 часа и не виждам никаква разлика в развитието им)
3. държат се в буркан, покрит с тънко платче или марля, на стайна температура
4. когато достигнат желания размер, се ядат или се затваря бурканът и се прибира в хладилника, за да се спре растежът
Аз ги слагам във всякакви салати, направо върху сандвичи, а понякога ги ям ей така от буркана, като ми се хрупа нещо... Кълновете от леща също са мноооооооооого вкусни.
Страхотно ! :) И аз ще пробвам .
ОтговорИзтриванеДа, чудесно покълват, но не са соя, а бобчета мунг.
ОтговорИзтриванеМного вкусни и леко сварени на фаза първи ден. Само във вода. Аз така най ги обичам.
Здравейте,
ОтговорИзтриванеЩе се опитам да си отгледам кълнове като следвам стриктно описанието. Преди време направих неуспешен опит с леща. Но знам че са мноооого полезни.
Дано този път да ми се получат нещата.
много полезна информация, мерси много, поздрави до всички
ОтговорИзтриванекога стават зелени кълновете, както ги продават в магазина?
ОтговорИзтриванеи моите се развиват както е показано на снимката
Здравей, внимавай със зарибявката по кълновете. Предполагам си запозната, че се образуват мухъл и плесени върху марличките. Трябва много често да им сменяш водата и по възможност да не използваш марля, защото се завъждат бактерии, някои от тях дори смъртоносни. Миналото лято новините "гръмнаха" заради човек, отровил се от салата, който умрял след 24 часа. Човекът е ял салата с кълнове, в които е имало мухъл и плесени в резултат на некачествено отглеждане, така че внимавай много. За да се постигне пълна сигурност при кълновете, те трябва да бъдат отглеждани едва ли не в стерилна среда, което практически е невъзможно. Сменяй често водата и ги плакни добре, според мен това е единственото решение. Иначе са вкусни, спор няма, но има големи рискове при отглеждането им.
ОтговорИзтриване