петък, 17 април 2009 г.

Твърдо сварени яйца

Днес бях твърдо решена да видя изложбата на яйца в етнографския, но се оказа, че до вторник там е затворено. Все пак бях частично компенсирана с посещение на базара, разположен в една шатра точно пред Народния театър.

Оттам можете да си купите книгата на Светла Ракшиева, която се оказва заместник-директор на гореспоменатия музей, в Кулинарен журнал има интервю с нея, оттам научих. Сега ми хрумва, че книгата сигурно се продава и в магазинчето на етнографския, когато работи :). Иначе на базара продават и комплектите за шарене на яйца с восък, и разноцветен восък.

Продават се, разбира се, и яйца - има и пълни, и издухани, а цените им са между 2 и 5 лв. Аз нямах намерение да пропусна този шанс и си купих няколко Велинградски екземпляра. Една от тамошните професионалистки ми разказа, че шаренето на яйца се превърнало в мания за младежта в града.

Бива си ги бабите, но с електрическа писалка е съвсем различно.

Що се отнася до моите яйца, тази година се спрях твърдо на техниката с карфичката и май започвам да схващам основната идея. Направих и няколко с листа от здравец, носталгично...

Забележете яйцето с ножицата и иглата ;) В един момент бях изтрещяла от цветенца и пчелички вече :) От другата му страна съм нарисувала и кълбо прежда и... една макаричка ;)

Естествено, не мога да пропусна възможността да ги 'облека'

Малки кошнички, плетени на една кука, подходящи за окачване на яйцата из къщата, за пренасянето им (могат лесно да станат пуловерчета) и за поставка на масата (само я сплесквате леко надолу около самото яйце и тя ще го държи право.

Как:
1 ред: амигуруми кръгче с осем ниски пълнежа в него, залепена бримка
2 ред: синджир бримка, по два ниски пълнежа във всеки от ред 1, залепена бримка
3 ред: синджир бримка, по един нисък пълнеж във всеки от ред 2, залепена бримка
4 ред: синджир бримка, по два ниски пълнежа във всеки от ред 3, залепена бримка
5 ред: синджир бримка, (от всеки три бримки от ред 4 плетете една и прескачате третата) ИЛИ (от всеки три бримки от ред 4 две се изплитат заедно, третата нормално), залепена бримка
6 ред: синджир бримка, по един нисък пълнеж във всеки от ред 5, залепена бримка
7 ред: синджир бримка, по един нисък пълнеж във всеки от ред 6, залепена бримка
дръжка: 23 синджир бримки, внимателно окачване в 12-тата бримка (трябва да имате 24)

Важно:
иглата и преждата трябва на вид да са горе-долу една дебелина, аз използвах 3мм, ако използвате друг размер, ще трябва да промените малко схемата, която описвам тук, но принципът ще е същият

Весели празници!

1 коментар:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.