четвъртък, 28 май 2009 г.

Белград - нано пътеводител

Без претенции за задълбоченост или широта, предлагам ви малко личен опит от Белград, натрупан от двете ми тридневни посещения там.

Пътуване:
Не ходете с влак. Просто не го правете. Ако тръгнете с кола на изплащане, носете копия от пълномощното. Таксата за магистралата Ниш-Белград е 8 евро във всяка посока, винетка не ви трябва. Пътищата са добри. Носете червените паспорти :)

Подслон:
От известно време съм твърд привърженик на апартаментите под наем. Ние използвахме услугите на Рентастан, но те са едно и също с Беоапартман. Йован не говори английски, но ще се разберете на български. Щом аз успях :)

Задължително за посещение:
Крепостта на Белград, Калемегдан, е превърната в парк с баскетболни и тенис игрища, пейки със странен вид, например резен диня и е вероятно любимото място на повечето жители на града. От неговата висока позиция можете да гледате (почти, защото един остров пречи) как двете реки, Дунав и Сава, се сливат.
Има няколко заведения, но ви препоръчвам това с изглед към залеза, там няма да ви сервират бирата в смешни малки бутилчици.

Почивка:
За да избегнете суматохата и туристическите цени по улица Кнез Михайлова, свийте по улица Вука Караджича към Студентския площад и ще откриете Студентския клуб в един идеално засенчен вътрешен двор. Има безжичен интернет. Точно срещу клуба пък на същата улица можете да хапнете чудни пролетни ролца от китайското бързо хранене. Ако решите да си поръчате нещо друго, ще го сготвят пред очите ви, което си е цяло огнено шоу.

Хапване на крак:
Освен гореспоменатите китайци ви препоръчвам всички Пекари (демек фурни), покрай които ще минете. Досега зле направено тестено нещо в Белград не съм яла. Разбира се, трябва да пробвате плескавиците и то тези на площад Славия точно на ъгъла между булевардите Краля Милана и Неманьина. Използват за хляб нещо като пърленка, а гурманската плескавица там е два пъти по-голяма, отколкото на други места.

Други забележителности:
И този път не успях да посетя музея на Никола Тесла, затова не мога да ви разкажа как е. Най-голямата (буквално) забележителност след калето е Св. Сава, но е достатъчно да я видите отдалеч, защото отвътре още е на бетон. На бул. Неманьина, който тръгва от гарата и е стръмничък, можете да видите донякъде любопитната гледка на две сгради, полуразрушени от НАТО през 1999, по които вече се забелязват доста добре развити фиданки. Иначе забележителности, колкото искате...

Повече информация:
Е, с тези повърхностни данни можете да започнете, за карта и брошурки се отбийте в някой от информационните центрове за туристи - например на гарата или на площад Република. Направих и една импровизирана карта, на която да се ориентирате като за начало.

Иначе официалната турстическа страница е тук, никога не съм я ползвала :)

Последни думи:
Водата е вОда. Иначе все едно не ви разбират какво искате.
Кафето е кАфа.
Бирата е пиво - Лав или Йелен. Виж с поръчването на бира нямахме грижи :)
Площад е трг.
Благодаря е хвала.

Хвала Београд.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.