вторник, 13 октомври 2009 г.

Незнайните изложби в София или Цветна магия изневиделица

В края на миналата седмица успях да стигна до етнографския музей, посещение, което планирам някъде от Великден. Главната ми цел беше да проверя в така наречения им магазин какви книги и албуми има за българските бродерии и плетки.

Оказа се, че музеят е не само отворен, но и има две изложби, две много хубави изложби, но няма откъде да разбере човек... или поне човек, който използва за информация Програмата и изданията на Икономедия, както правя аз*.

Първо разгледах китайската бродерия в изложбата "Нишки от светлина". Горещо я препоръчвам дори на хора, които не се вълнуват ама хич от тази тема. Копринените нишки, с които работят китайките са ужасно тънки и някои от бродериите изглеждат точно като световноизвестните им акварели. Чак когато се залепиш до платното виждаш миниатюрните щрихи от копринени влакна. Техниките им на бродиране са много различни от познатите по нашите земи, дори имат бродерии, които изглеждат еднакво добре и от двете страни на платното. Към изложбата има и филм, който никой не си е направил труда да преведе на български, но поне се вижда как го правят.

Втората изложба, която не е толкова изненадваща, но е на любима моя тематика се казва "Родопска сватба". Никога няма да ми омръзне да разглеждам шарените носии от този край. Само кърпите им за глава заслужават отделна изложба. Да не говорим за плетените чорапи, ръкавици, бродериите... споменах ли, че са ми слабост.

Е, накрая стигнах и до магазините. Накупих си картички с шевици (можете да ги видите в Twitter - връзките в момента са горе вдясно на Макаричка) и една с пафти. Добавих една нова книга към колекцията за български шевици, т.е. купих си втората книга за български шевици за бъдещата ми колекция от такива книги. Да си призная, купих си и едни обеци - сребърни, почти ар нуво, толкова са природно-вдъхновени. На портмоне-екологичната цена от 14 лв просто нямаше как да не го направя.

Посетете изложбата на китайките, големи джедаи са. Никакви снимки на бродериите им в интернет няма да ви оставят със същото чувство.

* Признание: работила съм и на двете места. По принцип се стараят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.