понеделник, 12 октомври 2009 г.

За кестени

Есенната светлина компенсира напълно понижението на температурите, особено рано сутрин, толкова е... филмова.

Да, отново сме на вила, под овошките цъфтят кърпикожуси и минзухари. Тъй като котката вече ме свикна да ставам рано, имам възможност да се разходя из градината преди първата закусчица и екскурзията за кестени.

По пътя видяхме доста паяжини, различни модели. В района вече не се извършва почти никаква земеделска дейност, тревопасните животни също за малко, затова навсякъде царстват високи треви, трънаци и паяци.

Този паяк изглежда страховит. Ако цъкнете върху снимката, ще видите как капките роса са се наредили по нишките му като мъниста.

Ето така изглеждат ядливите кестени. Самите дървета не приличат много на другите, а листата са съвсем различни. Голямата прилика са бодлите по обвивката, които са много повече и много по-остри. Ако решите да се вкарате в такова приключение, въоръжете се с дебели работнически ръкавици, най-добре с кожа.

Ето това търсим - паднали кестени. Не ви съветвам да брулите дървото - ако не са паднали, не стават. А и като са зелени е почти невъзможно да ги отвориш.

На това място ще се върнем напролет, знаете ли какво расте под тези листа? Ммммм...

И така идва време за втората закусчица и с пълна кофичка с кестени се отправяме обратно... Сега остава да се осъвършенствам с печенето и варенето им. Понякога се готвят много дълго и пак нищо не става, не разбирам защо...

Вие имате ли специална рецепта с кестени?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.