понеделник, 26 януари 2009 г.

Първи опити в плетенето на една кука

Ако нямате и основни познания по плетене на една кука (което ще се изкушавам да наричам кроше), значи е време да се сдобиете с някои :)

Сещам се за няколко варианта:
1. Хващате баба да ви покаже (но с дебела прежда и голяма кука, не с кончетата за покривки!)
2. Търсите книга по въпроса
3. Четете в интернет
4. Свързвате се с мен за тет-а-тет (да, сериозно!)

Гореспоменатата книга може да е например тази:


Доста често я виждам на сергиите за стари книги - мисля за 7 лв я взех. Искам да ви кажа, че само с нея в скута се научих да плета с две игли, така че явно обясненията си струват. Има и секция за шиене, както и за почти всичко друго - от първа помощ при битови злополуки до гледане на бебета!

Източникът, който препоръчвам в интернет е страницата на производителите на прежди Lion Brand. Имат хубави големи картинки и обяснения на английски, френски и испански. На сайта на Бурда можете да намерите инструкциите в менюто Service на италиански, руски и немски, както и на английски.

Дори някой да ви обучава на живо, горещо препоръчвам използването на някакви инструкции с картинки. Най-малкото защото когато останете насаме с иглите... нали помните чувството на празнина, което изпитвахте пред черната дъска като ви вдигнат по биология?! Свикнете да използвате пищови, позволено е.

Който и вариант да изберете, предлагам на вниманието ви първият ми успешен проект в сферата на плетенето на една кука - чанта за пазар. Моделът е безплатен, отново от Lion Brand, а ви го препоръчвам, защото за мен той съчетава мотивацията с обучението - достатъчно е лесен за абсолютен начинаещ, но не е квадратче за хващане на тенджери!


Котката е за мащаб :)

Сега, по-наблюдателните са забелязали, че има някои разлики между моята чанта и оригиналния модел. Ами, да, това е така защото някъде в детството ми, преди или след това, не знам, нещо се е объркало и като следствие не мога да спазвам рецепти и модели в детайли :) Това само доказва, че и вие можете да направите същото без да рискувате възмездие от Малките богове. Добре де, може да разплетете някой ред, но тъкмо ще се научите как се прави :)

Това е друго положително качество на тази чанта - предлага доста възможности за импровизации, ако ви доскучее. Важното е да схванете основната идея, да вдигнете малко скорост, след това си правите каквото си искате.

И не мога да се сдържа да не ви покажа котката отблизо.



Хайде, пробвайте, само така ще разберем дали крошето е за вас.

Ако имате нужда първо да разберете какво можете да постигнете с това ново умение - вижте тук.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.