четвъртък, 19 март 2009 г.

Помпони и камбанки

Всички сме правили помпони, най-малкото за мартеници по трудово, нали? Нека си припомним основните положения.

Първо трябва да си изрежем от картон ето такова кръгче с дупка и разрез:

Не е важно да изглежда добре, а да е относително кръгло :)

После, с помощта на разреза, го омотаваме.

Колкото повече, толкова повече. Поне половината обем ще замине за кофата, ако искате голям помпон ще трябва по-голям шаблон и повече навиване. Днес се боря за съвсем мънички помпончета.

Прекарваме конец през намотката. Това става най-лесно, ако се мине с губерка между картона и преждата като конците се разделят на 2-3 секции. Завързваме здраво.

Втори дубъл. Завързваме здраво. С конец, който няма да се скъса като го напънем.

Не знам коя е дамата вдясно, но без нея няма как да се получи това вдяване просто.

Режем конците, измъкваме картонения шаблон и си го пазим за следващия път.

Тук вече ни трябва голяма удобна остра ножица. Започваме подстрижката.

На този етап е важно да имате нещо, в което да събирате хвърчащите кончета и мъхчета - тава, купа, леген. Не отивайте да клечите пред кофата в кухнята, този процес отнема време.

Можете да спрете, когато поискате - рошавите помпони са много чаровни. Колкото повече режете, толкова по-плътен ще става.

При клъцкането е важно ножицата да е перпендикулярна на нишките, които подкъсявате в момента. Периодично разрошвайте, за да щръкнат всички, които са се свили по-навътре или са се подгънали. Накрая му бийте няколко чембера, за да го изтръскате от най-фините боклучки.

Забележете, че обемът за боклук е горе-долу колкото обемът на завършения продукт - това е в общи линии константа, имайте го предвид като навивате конеца в началото.

Ако ще правите два или повече предвидете, че ще се загуби обем и докато се опитвате да ги направите еднакви :)

И защо ми беше всичко това?

За да си затварям с тях новата торбичка за пакетчета чай :) Тя се прави много лесно, но не снимах процеса, защото я изплетох ей така за цвето-терапия :) Следващият път, обещавам.

Закачих на помпоните и по две мини камбанки и сега тихо прозвъняват, преждата поглъща много от звука. Не знам точно защо, но в тази комбинация от цветове и камбанките намирам нещо тибетско... Прочетохте ли "Моето пътуване до Лхаса"? Няма такъв екшън :)

Ето и няколко идеи какво да правите с новите си помпони от Flickr. Да, това е само началото.

1 коментар:

  1. Чудесна статия, искам да споделя още една интересна статия на същатата тема http://zverushka.net/igrachki-ot-pomponi/276-kak-da-napravim-pompon.html с подробни обяснения и картинки, как да направим различни помпони.

    ОтговорИзтриване

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.