петък, 10 април 2009 г.

Как се правят хартиени цветя

Роси пита как съм направила хартиените цветя, затова ви подготвих обяснения. Можете да ги разгледате долу или да си ги свалите и запазите като PDF оттук или от Как се прави вдясно.

Материали:
„тишу“ - тънка хартия
„креп“ - гофрирана хартия
тел, облечена в хартия
клещи резачки
издължени клещи
ножица за хартия

Хартиите и телта обикновено се използват за опаковане на подаръци, така че можете да ги купите на много места – книжарници, супермаркети... Често се продават на лист, но винаги има сметка да се вземе цял пакет. Телта се продава на цели макари.

За този проект можете да използвате рециклирани материали, защото така или иначе предстои да ги смачкаме.

Клещите резачки са много важни в случая – никога не използвайте ножица за хартия за рязане на тел, никога не използвайте ножицата си за плат за хартия.

Изработка:

Тънката и дебелата хартия се режат на ленти, около 15 см. Дебелата е добре да е отрязана 1-2 см по-широка.

Лентите се сгъват няколко пъти по дължина и накрая веднъж по ширина. От тези правоъгълничета се правят двойките венчелистчета.

Експериментирайте с формата им или разгледайте цвете, което искате да имитирате за идеи.

Сгънете хартията, която е между двете венчелистчета като хармоника и я обвийте с парче тел, достатъчно дълго, за да можете да закачите след това с негова помощ цветето, където сте си намислили.

Направете много различни видове. Малки пъпки, добре разтворени цветове или не чак толкова. Креп хартията може да се разпъва и оформя по различни начини, тишуто също издържа на много дърпане.

Ако искате да добавите тичинки, използвайте второ парче тел. Извийте крайчетата с помощта на издължените клещи.

Могат да се оформят в цели букети, да се закачат поединично на сухи клони, поставени във ваза, да се използват за пръстени за салфетки и да се закичват в косата. Т.е. почти за всичко, в зависимост от нивото на ентусиазма ви.

Добавка:
Както Ани е отбелязала в коментарите, тя има видео по въпроса. Отбийте се при нея за 6-минутната нецензурирана версия :)

4 коментара:

  1. Хей, това ми е толкова любимо! И понеже всеки ме питаше трудно ли се правят, и аз като теб бях обяснила нещата в блога, само че с видео, защото ми се стори по-лесно. :-)

    Поздрави за сръчните ти ръце!

    ОтговорИзтриване
  2. С материали в подходящите цветове би се получила много оригинална сватбена украса. Само трябва да има младоженци, които искат да избягат от стандартната украса и достатъчно сръчни ръце, които да се включат в нейната направа.

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна идея, при това много добре обяснена и показана! И съвсем навреме за идващите празници!Запазих си PDF-а и смятам още в близките дни да изпълня къщата си с хартиени цветя:)Благодаря!

    ОтговорИзтриване

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.