понеделник, 18 май 2009 г.

Пролетните дъждове ще бъдат заменени от летни бури

Навън може да вали, но всички знаем, че температурите са плажни. Затова реших, че е време да споделя един малък лесен проект, подходящ и за деца - вятърни камбанки от миди.

Идеята ми хрумна един ден в Como, които продават всевъзможни неща с мидички, въженца и оцветен пясък. Аз обаче си имам и мидички и рапанчета, та дори и половин литър морски пясък в буркан. Трудно ще ме убедят да купя от техните, които са пристигнали тук от Китай или Индонезия примерно и имат въглероден отпечатък по-дълбок отколкото на джоджена, отгледан в Египет, или чесъна от Китай.

Просто трябваше да запретна ръкави и за има-няма един час (два дни по половин), имах точно каквото исках - лодка с богат улов от миди.

Необходими материали:
- глина DAS (може да бъде заменена със солено тесто* или направо да изрежете формичката от дебел картон и дори да си я изрисувате)
- мидички с дупки
- конци

Необходими инструменти:
- повърхност за разточване на глината
- точилка за глината, например цилиндрична стъклена бутилка или чаша
- кука за плетене
- фина шкурка, аз използвах от онези шкурки за нокти с 6 степени на грубост

Ако използвате глина, трябва да започнете с нея, защото са необходими няколко часа за съхнене. Разточвате колкото тънко и голямо парче искате, украсявате го както сметнете за добре и не забравяте да му сложите дупки. Две в двата горни края и 2-3-4-5 по "дъното" - броят зависи от висулките, които сте планирали да закрепите. Всъщност, може изобщо да не правите лодка, а морска звезда например.

Когато глината е напълно изсъхнала, минавате внимателно с шкурката цялата фигурка. Имайте предвид, че материалът е много мек - по-скоро гипс, отколкото глина, съдейки по асоциациите за болници, които ми причини миризмата му. Разликата преди-след шкурката е голяма.

Остава да се нанижат мидичките. Подредете, както искате да висят отгоре-надолу. След това прекарайте конеца пак в този ред.

Завързвате конеца на възел за най-долната мида и плетете обикновен синджир на една кука. Когато искате да добавите мида, просто захванете с куката конеца от другата страна на дупката й и го прекарайте през последната примка, която сте изплели. С тази техника могат да се правят и гривнички и герданчета.

Накрая всичко се навързва за лодката и тя се поставя на място, където може да я подухва вятъра, за да подрънква.

* Доколкото знам, соленото тесто се прави като се смесят едно към едно сол и брашно с малко вода. Проблемът е, че след това трябва да се пече. Аз никога не съм го пробвала, но много хора са му фенове. От него се правят например коледни украси. Сурово се използва и като компрес за по-бързо разнасяне на отоци и синки :)

3 коментара:

  1. :-) Чудесна идея и обяснения даваш! Много обичам да правя подобни неща, само досега обикновено съм закачвала мидичките върху плавеи, изхвърлени на брега на морето или някакви други удобни предмети. Но с лодката е по-хубаво! :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Плавеи? Това е думата за странното разядено дърво със странна и вероятно много вълнуваща история ли? :) Научих нещо ново днес, мога да си лягам :)

    ОтговорИзтриване
  3. :-) точно това е думата. И аз научавам често по нещо ново, наминавайки при теб.

    ОтговорИзтриване

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.