четвъртък, 25 юни 2009 г.

Живот на Острова на съкровищата

Идеята за геокешинг ме привлича, откак за първи път чух за нея (бяхме млади). Тогава нямах нито подходящата техника, нито близки цели. Сега обаче това е възможно и се оказва по-забавно, отколкото съм си го представяла!

Основната идея е да намериш "съкровището". А съкровищата вече са навсякъде около нас и ние ги подминаваме ежедневно. Без да подозираме.

Най-малките могат да минат за главата на големичък винт и тихичко седят залепени с магнит на очеизбодно място, но няма как да ги намерите, ако не ги търсите. Има и луксозни съкровища - истинско дървено ковчеже, което седи скрито в някоя чайна в центъра на града и чака някой, който знае паролата да си го поиска. В него вече има цяло тефтерче с послания от всички откриватели и съвети кой точно е най-хубавият чай. Тук можете да намерите монети от къде ли не, визитки на любими заведения или предмет, който е обиколил целия свят и това е документирано на някой сайт от любителите на търсенето.

Вероятно реакцията ви в момента е малко като на момчето в Мухоморка, като го помолих да сложим плакат за плетенето на открито. Тогава той каза, "Ееее точно се чудех какво още ще измислят хората и ти успя да ме изненадаш! Задължително ще дойда!" (Не дойде.)

Всъщност основният чар на търсенето е, че те отвежда на нови места или те кара да се вгледаш по-добре в добре познатите. Така е започнала играта - с координатите на кутия, скрита далеч извън града на място, което малко хора биха посетили. За да я намериш, трябва да знаеш, че е там, да имаш GPS координатите й и телефон, който да те отведе до тях. Е, може и истинско GPS устройство.

Един кеш, който така и не открихме ни отведе до крепостта Траянови врата, която напълно си заслужаваше екскурзията.

Самата крепост е като съкровище, под което съм минала 100-тина пъти, без да подозирам.

Друг ни накара да се покачим най-отгоре на Стария град в Пловдив и да видим оттам залеза. Него намерихме, макар да не беше лесно.

Трети - да опознаем доста добре всички възможни тайници в западната част на крепостта в Белград.

Но това е само началото. Има хора, които са открили по над 10 000 съкровища. Хора, които по-скоро биха прекарали времето си в непознат град в търсене, отколкото в местна кръчма.

А вие? Готови ли сте да се метнете на кораба и да отпътувате към Острова на съкровищата?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.