четвъртък, 10 септември 2009 г.

Авокадо, част 1-ва

Вчера получих приятна изненада от една от костилките от авокадо, които кисна вече втори месец. Да, доста време му отне, накиснах го преди да заминем за Санторини.

Но ето че сега има едно израстъче отгоре и почти същото отдолу. Много ме обнадеждава.

Как стана? Ами, използвах вместо сложни системи с клечки за зъби малко от онази кристална еко почва. Така то си виси отгоре върху смешните гел-кристали, има хранителни вещества от тях, а аз само доливам вода. Да видим как ще мине прехода към истинска почва. Сега ми се струва, че е рано.

Ако искате и вие да си отгледате дърво от костилка, първо ще трябва да си купите авокадо от магазина. Гледайте да е твърдо и без петна. Авокадото е малко като зимните круши. Трябва да доузрее в домашни условия.

Слагате го някъде в кухнята, не в хладилника, и го наглеждате през ден. Когато усетите, че поддава като го стиснете лекичко, сте готови да правите гуакамоле.

Разрязвате по височина, така че плодът да се отдели от костилката, малко както се режат прасковите. Внимавате да не нараните костилката с ножа. Ако правите гуакамоле, можете просто да изгребете зеленилката с лъжичка. Ако трябва да изглежда декоративно в салата, белите обвивката. Ако е добре узряло, тя сама ще се съблече.

После намачквате авокадото с вилица, без да прекалявате. Добавяте сол, черен пипер и чесън и някаква комбинация от лимон, кисело мляко, белен домат... По някакъв начин досега винаги е ставало вкусно, дори хора, които не са яли авокадо, се избиват да топят в купичката с гуакамолето.

Сега обратно към основната част: измивате хубаво костилката, да не остане по нея от плода. Избирате чашка или купичка с подходяща форма и размер. Наливате вода донякъде и се пробвате да закрепите костилката вътре, така че по-широката й половина да е във водата. Някои хора пробиват малки дупки отстрани и го закрепят с клечки за зъби, аз използвах кристална почва. Имам и една костилка направо в саксия, закопана до средата. Този метод също се води за успешен.

След това чакате. Бъдете търпеливи, може да отнеме три месеца...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License.